Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van PlusOnline Afslankservice. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

klopt dit?

Geplaatst door Ernaatje op February 3, 2011 om 14:58

February 3, 2011 om 14:58
Klopt het dat als je je zelf 'uithongerd' en daarna een vreetbui ontstaat dat dit in je lichaam omzet in vet, dan dat je een normaal eetpatroon hebt en jezelf een keer laat gaan en dit doet dan niks......
Zo ja als dit klopt gaat dat vet dan weer slijten van je lijf?

Ik heb vernomen dat als je 2000cal nodig hebt(per week 14000cal) en je eet een week 1000, dan kom je er 1000 te kort per dag( even het aantal verbruikte weglaten) en dit maal 7 is 7000cal tekort gedaan en je eet dit in zo'n bui eraan kom je toch niks aan ervan of is dit verhaal onjuist?
February 3, 2011, gewijzigd door Friezin2 op February 3, 2011 om 15:44
Je gaat ook andere stoffen missen, waardoor je bepaalde enzymen niet meer genoeg aanmaakt. Enzymen zijn belangrijke stoffen betrokken bij alle processen in het lichaam Een aardig filmpje over enzymen in het algemeen is te zien op http://www.stofwisselingsziekten.nl/flashanimatie/VKSfilm.swf (druk steeds op verder rechtonder)
Mensen die partieel ondervoed zijn door een dieet met te weinig voedingsstoffen hebben eigenlijk ook een soort stofwisselingsziekte Daardoor kun je bijvoorbeeld bepaalde enzymen niet maken die nodig zijn voor verbrandingsprocessen . Je zal dan bijv futloos zijn, maar wel aankomen omdat je de vetten niet verbrandt Eigenlijk heb je dan een soort stofwisselingsziekte
Eet beter wat meer elke dag (afhankelijk van je behoefte bijv 1800 kcal)dan krijg je waarschijnlijk ook geen vreetbui
February 12, 2011 om 16:04
friezin2, bedankt voor je leuke filmje, ziet er kinderachtig uit maar wel zeer helder en confronterend!!!
Wat ik mij dan wel afvraag is, als je dan gewoon normaal en gezond eet inderdaad rond de 1800, gaat dan alles ook weer normaal functioneren, vet verdwijnt etc.

PS: sorry voor de late reactie
Onbekend
February 13, 2011 om 10:39
Als je weinig eet en dan een eetbui hebt, zal je lichaam meer geneigd zijn dit voedsel op te slaan. Het denkt immers: "Eindelijk, eten! Ik moet nu hamsteren, want straks komt er weer niks". Als je een goed voedingspatroon en gewicht hebt, kan je lichaam prima uit de voeten met een keer wat meer; je zult dan rond hetzelfde gewicht blijven schommelen omdat dat het gewicht is waar je lichaam het best op functioneert (setpoint)

Als je van te weinig eten afkomt en ineens heel wat meer gaat eten, zal je lichaam in eerste instantie even schrikken en wat aankomen (over het algemeen). Als je dit dan echter volhoudt, zal je stofwisseling zich aanpassen aan deze nieuwe hoeveelheid calorieën. Het hoeft niet bang meer te zijn voor crashdiëten. Je zult dan zien dat je meer kunt eten en toch stabiel kunt blijven of kunt afvallen. Ik weet niet wat je bedoelt met 'gaat dan alles ook weer normaal functioneren, vet verdwijnt etc.', maar je haalt je lichaam dan dus wel uit de spaarstand en geeft het de voeding die het nodig heeft. Dat is sowieso beter voor je gezondheid dan jezelf op een 1000 kcal-diëet zetten.
February 13, 2011 om 13:37
veruna, bedankt voor je reactie!
wat ik bedoel met: alles verdwijnt, is dat ik merk dat ik opsla op de buik en dat is wat ik niet wil, dus of dat dat ook weer slikt.
Dus het betekend als ik op mijn setpoint ben ik ook niet steeds trek heb, waarschijnlijk eet ik dus te weinig zodat ik eetbuien heb af en toe of ik verbrui te veel dat kan ook natuurlijk....
is een normaal voedingspatroon ontbijt 2 boterhammen en lunch 3 en avond eten?
Onbekend
February 13, 2011 om 13:46
Ernaatje

Een normaal eetpatroon is 100% eten van wat je verbruikt.
Dan kom je niet aan en dan val je niet af.
Het gaat helemaal goed als je dat ook in de juiste verhoudingen doet: minimaal 40% aan koolhydraten, 10-15% aan eiwit en 20-35% aan vet.
Als je iets (koolhydraten of eiwit of vet) uitbant ga je er juist naar verlangen, dus dat moet je niet doen :neen:
Koolhydraten moet je dan vooral de goede koolhydraten eten, dus volkoren producten, fruit en groenten en geen witte producten of veel dingen met suiker, want die jagen je bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor je teveel insuline aanmaakt en weer snel trek hebt.
February 13, 2011, gewijzigd door Ernaatje op February 13, 2011 om 14:21
Barkie, ik ban niks uit.Ik kan alleen niet tegen suikers, pasta en aardappelen.Ik eet spelt brood volkoren. Ik eet veel groente met avond eten,iemand vertelde dat je max 500 gr aan groente mag eten, ik weet alleen niet of dit ongekookt of gekookt is!?!
Verder eet ik dan een stuk vis of mager vlees. Ik zoek echter nog wel iets erbij want soms voelt het alsof ik iets mis bij het diner..........
Barkie, misschien weet jij dit wel, als ik een keer naar de snackbar ga, hoe komt het dan dat ik niet voldaan ben van dit voedsel, alsof het mij niet vult.
En iemand vertelde mij dat je van vet niet aan komt maar van suikers, klopt dit?
February 13, 2011 om 16:46
Rijst er bij?

Je mag best meer dan 500 gram groenten hoor als je daar behoefte aan hebt. Dat is zo calorie arm, waarom zou je op groenten beknibbelen?
February 13, 2011 om 16:46
En natuurlijk kom je van vet wel aan. Ik weet niet wie je dit allemaal vertelt maar ik zou er maar niet meer naar luisteren!
Onbekend
February 14, 2011 om 02:47
Je komt aan van (een teveel aan) calorieën, ongeacht of deze uit vet, suikers, eiwitten zijn opgebouwd.

Stel je hebt een verbruik van 2000 kcal. Je eet er 1600, maar daarvoor eet je dan 5 snickers. Dan val je af, want je eet 400 kcal onder je verbruik, maar je zult je op termijn lichamelijk erg slecht gaan voelen. Je lichaam heeft namelijk behoefte aan voedingsstoffen, aan bruikbare energie.

Stel je eet voor die 1600 calorieën 5 boterhammen met mager beleg, twee eierkoeken, 2x fruit, twee porties zuivel, gezond avondeten en een toetje, dan zal je lichaam je een stuk dankbaarder zijn. Je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen, zodat je haar, je huid, je nagels, je algeheel functioneren er niet op achteruit gaat. Je hoeft geen honger te hebben. Omdat je minder eet dan je verbruikt, val je ook hier bij af. Dit gaat alleen op een veel gezondere manier.

Om op je 2e vraag antwoord te geven: 5 boterhammen + avondeten is te weinig. Wat ik hierboven beschreef komt meer in de richting. Of je er in eerste instantie van aankomt is ook afhankelijk hoe je voedingspatroon eerst was. Dat heeft weer te maken met dat stofwisselingsverhaal.

Je zult merken dat je minder last van eetbuien hebt als je je lichaam de voedingsstoffen geeft waar het om vraagt. Misschien dat je dan nog psychisch een eetbui kunt willen ('hoofdhonger'), maar de eetbuien die ontstaan uit pure honger ban je dan voor het grootste gedeelte uit ('maaghonger').

February 14, 2011, gewijzigd door Ernaatje op February 14, 2011 om 04:30
Veruna, bedankt voor je verhelderde toelichting.
Je kunt mijn dagboek zien wat ik nu eet, en wat ik at was
ontbijt 1 boterham met geitenkaas, lunch 2 boterhammen met salade en geitenkaas(soms verspreid) en avond eten bestaande uit groente en vlees of vis, dat was het. Drinken is puur thee en puur sap. Combinatie met melk en brood mag ik niet(voordat deze vraag gesteld wordt!)
ik sport niet maar wandel elek dag 2 uur flink door en mijn werk is hoofdzakelijk staan en lopen de hele dag.
Dus ik denk dat ik ook eetbuien heb ivm te weinig eten.....
Veruna, moet jij aankomen? als ik kijk in jou dagboek weeg je te weinig of niet?

Barkie, Als ik naar jou staistiek kijk van % dan kom ik te hoog uit in mijn schema, hoe kan ik dit veranderen dan?
Onbekend
February 14, 2011 om 06:37
2 uur wandelen is inderdaad flink en valt voor mij ook onder sport. Ter informatie, de 2000 kcal-grens is gebaseerd op een vrouw van middelbare leeftijd die een half uur per dag matig intensief (=wandelen) beweegt. Als je jonger bent heb je meer nodig, als je ouder bent misschien (iets!) minder.

Je eet inderdaad wel weinig. Ik zou opbouwen naar iets normalere hoeveelheden, ofwel ineens ofwel in kleinere stapjes. Waarom wil je trouwens afvallen, je gewicht is prima?
Ik moet inderdaad aankomen.
February 14, 2011, gewijzigd door Ernaatje op February 14, 2011 om 07:41
veruna, ik hoef niet echt af te vallen maar ik wil een normaal voedingspatroon geen dieet geen dingen weg laten, alleen ik zit erg in een cirkel met mijzelf, angsten voor bepaalde doorsla neigingen, ik cijfer mezelf erg weg wbt pauzes op werk etc en zo kom ik eind van de week mijzelf erg tegen en begeef me dan wel eens aan een flinke eetbui en vind het moeilijk om dan de draad weer op te pakken naar gezond voedsel en ja zo beland ik weer in een "weglaatplan"!pfffff
Heb jij daar geen last van dan?
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Bezoek onze clubs

Zoek je meer of andere discussies? Dat kan. Op PlusOnline Afslankservice kunnen deelnemers namelijk hun eigen clubs starten, en elke club heeft een eigen discussieforum.